© 2019 A.Gruppo Architects LLC.

  • Black Houzz Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
LAMAN RESIDENCE
san marcos, texas
2100 sq ft (addition) 1800 sq ft (renovation)
addition & remodel
completed: 2015
Upon retirement after 40 years of teaching Fibre-Arts and Interior Design at Texas State University (formerly Southwest Texas State University), the Lamans desired a gallery and studio to compliment their modest 1970’s era modern home, taken from Heritage Homes plan books originally started by Henry D. Norris AIA. Clad in white stucco, the 1800 sq. ft. residence is characterized by a tripartite plan arrangement of two shed roof’s flanking a central core. 

The Lamans expertly sited the house amongst a dense canopy of live oak and cedar elm trees on a 1 acre, hill country lot in San Marcos, Texas. Over the past 30 years, they have carved out a series of outdoor rooms, a secret garden and sculpture courts around their home leaving only one logical area for an addition - the front yard. While in most situations an addition would supplement the operation of an existing structure, this situation presented an opportunity for the addition to supplant the home - completely transforming it’s identity and creating a new entry. 

The program called for an exhibition gallery, a painting studio, a library and a new master suite. Taking queues from the parti of the existing home’s massing, the addition is comprised of paired towers (gallery and studio) flanking a foyer and upper level library. The addition is located in a bowl-like depression at the head of a dry creek bed and so must be accessed via a series of bridges which allowing natural water runoff to flow around and between the existing and new structures. 

The atmosphere in the towers is animated through two distinct lighting strategies. Ambient light is filtered by the North facing translucent walls while carefully placed skylights project pools of light through a series of ceiling baffles throughout the day. Depending upon the location of the sun, the color temperature of the natural light provides a diverse reading to the Lamans’ art. 

The library is defined by shelves which cantilever into the voluminous modified-gambrel roof forms of the towers - linking the spaces through section. Perched atop the entry, views to the surrounding canopy of trees create an intimate gathering space for conversation and contemplation for the Lamans and their guests. 

The Lamans' appreciation for outdoor living is realized with the addition of a new sculpture garden and bocce court off of the gallery, ideal for large showings or family gatherings. While in a more intimate setting, the master bedroom and bathroom open directly into a private Zen garden.

 


Dror Baldinger, AIA Architectural Photography
Mark Menjivar Photographer 

AWARDS & PUBLICATIONS

Texas Monthly "Retired Couple Goes Modern in San Marcos"

2018

view article

Home Design & Decor · Design Spotlight

2018

view article

Texas Modern· Redefining Houses in the Lone Star State · Images Publishing 

2017

view publication

Residential Architect Design Award

2017

view article

Architect Magazine · Featured Project

2017

view article

Western Art and Architecture "Creative Space"

2017

view article

Texas Architect "A Pair of Jeans"

2016

view article

Builder's Choice Custom Home · Grand Award

2016

view article

 

Urban Home Magazine · Cover Feature "Artists' Abode"

2016

view article

ArchDaily · Featured Project

2016

view article

American-Architects "Building of the Week"

2016

Significant Homes · Featured Home

2016

view article

HomeDSGN · Featured Home

2016

view article